woensdag 28 september 2011

De Alde Feanen

We hebben niet alleen maar geluierd tijdens ons weekendje in de boomhut.
Want als je in de buurt van een Nationaal Park bent, dan kun je als Snoeshaan niet weg zonder een bezoekje.
Meneer Snoeshaan weet erg veel van flora en fauna, kan je alles vertellen over landschapsontwikkeling, weet vrijwel elke boom en plant bij naam, ook de Latijnse ratelt hij zonder problemen op, en weet altijd verschillende dieren te spotten, en kent de meeste bij naam. Zo niet, dan kent hij ze bij thuiskomst, want dan zoekt hij dat direct op. En dat is heel leuk wandelen! Ik vraag hem de oren van zijn kop, hij vertelt vol enthousiasme, en samen peuteren we braakballen uit elkaar, volgen we sporen en ontdekken allerlei beestjes, we ruiken aan bomen, spelen met springzaad, roeren in sloten en eten koekjes op een omgevallen boom. Was het leven altijd maar zo mooi!

Het was prachtig in De Alde Feanen, wat in gewoon Nederlands 'de oude venen' is.
Een moerasland waar vroeger turf gestoken werd, wat zwarte plassen met dode bomen oplevert.

Ook was er veel grasland, weiland en rietvelden met daartussen waterstraten. We vonden de windmolens heel mooi, veel mooier dan de moderne die je vaak ziet. 
Rechtonder zie je trouwens dat wij natuurliefhebbers zijn die zich slecht voorbereiden. Dit gebied kan het best met waterdichte wandelschoenen verkend worden, maar meneer Snoeshaan droeg zijn nieuwe sneakers (en had dus natte voeten) en ik had leren laarzen onder een te lange spijkerbroek aan. Ik nam de foto vanwege de herfstbladeren, maar later hebben we erg gelachen omdat het typisch ons is om niet aan ergonomisch schoeisel te doen en 'gewoon te banjeren', en er dan achter te komen dat het handiger had gekund zodra het te laat is!

Door de diversiteit in het landschap zijn er heel wat beestjes te vinden! We hadden gehoopt op een slang of salamander, maar vonden vooral veel padjes. Ook een flinke braakbal waar zeker twee muisjes in zaten, helaas hebben we de uil die de braakbal maakte niet gezien.

Het gelukkigst was ik met de dagpauwoog die rustig bleef zitten zodat ik een goede foto kon maken.
Vroeger zag je die veel, maar nu realiseerde ik me dat ik al jaren geen dagpauwoog meer gezien heb, en ze zijn zo betoverend mooi!
Linksboven een joekel van een keizerlibelle, daaronder een bruine glazenmaker die net een vliegje aan het eten is. Ik vind libellen altijd een beetje eng maar ook heel fascinerend, zeker als ze zo groot zijn. Een beetje als bij spinnen, zolang het stilzit vind ik het interessant, maar zodra er beweging in komt krijg ik de kriebels!

Een heel fijn natuurgebied!
Wij gaan nog eens terug in het voorjaar, als er veel vogels broeden. Die zijn nu allemaal al vertrokken waardoor de plassen leeg waren, maar in het voorjaar is het daar heel druk! Rond maart gaan ook de heikikker-mannetjes hun best doen om vrouwtjes te versieren, en dat doen ze door blauw te kleuren. Als onze mannen blauw aanlopen is dat niet zo'n goed teken, maar bij een kikker wil ik dat graag eens met eigen ogen bekijken!
We do not just hang around in the treehouse during our weekend there.
Because if you are near a national park, a Snoeshaan does not leave without a visit.

Mr. Snoeshaan know a lot of flora and fauna, he knows all the trees and plants name, even the Latin one. Together we have the most fun in nature!


It was wonderful in the Alde Feanen, which in plain Dutch, "the old veins' is.
A wetland where peat was dug, some black pools with dead trees are the beautiful result. 

We found the wind very lovely, much better than the modern ones.
Due to the diversity of the landscape there are many creatures to be found.
Especially the butterfly made ​​me happy. Long ago, they where quite common, now I have not seen one for years while they are so beautiful! It just sat there and waited until I was done taking the pictures. We also saw two big dragonflies, scary but beautiful too!It was a lovely day in a nice park. We plan to go back there again in spring, when lots of birds come there to bread en frogs-males try to attract females by turning blue. If our men turn blue, it's not really a nice thing to see, but I'd really love to see a frog do it!

3 opmerkingen:

  1. leuk al dat moois zo om je heen en wat leuk dat je er zo van kan genieten! (zou ik ook doen!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig zeg!! Ha ha, grappig, die sneakers, kan het me helemaal voorstellen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooie foto's. Meneer Snoeshaan legt het aan jou uit en jij leert ons weer van alles. Ik vind dat wel een goede deal.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!