donderdag 5 januari 2012

Breien

Ik kreeg van Sinterklaas een hele grote bol wol, met daarop twee dikke breinaalden die alvast een klein stukje gebreid hadden. De wikkel bestond uit verschillende borduursteken uit een retroboekje. 
Ik had eens gezegd dat ik als kind heb leren breien van mijn oma, die een enorme collectie truien heeft gebreid voor alle tien haar kleinkinderen. Ik heb fantastische herinneringen aan mijn oma, zo ging ik vaak logeren met mijn nichtje, waarbij we oma's jurken pasten voor de spiegel, luisterboeken met de prachtigste sprookjes en plaatjes meenamen, sprongen op het bed met de spiraalbodem en pannenkoeken met rozijnen bakten. Mijn oma was een echte oma, met een tot de rand gevulde snoeppot, gezelligheid bij de gaskachels en dus altijd wol om me heen, want mijn oma was altijd aan het breien.
Ze heeft de geboorte van haar eerste achterkleinkind mee mogen maken, maar ze was al ziek.
Ze heeft in het laatste deel van haar leven tassen vol babykleertjes gemaakt, voor alle achterkleinkinderen die ze niet zou leren kennen. Als ik aan haar terugdenk, hoor ik breipennen tikken, en als ik later groot ben, wil ik net zo'n oma worden. Hoewel het nog wel even duurt voordat ik oma wordt, ben ik vast begonnen met breien.

De pennen die ik kreeg van Sinterklaas bleken goed inzetbaar met een dubbele draad acryl, waar ik nog een aardige tas van had staan. Ik ben begonnen met een stapeltje lapjes, allemaal even groot, en wil er een lapjesdeken van maken... Dat duurt nog even, maar hopelijk niet tot ik oma ben!
Sinterklaas gave me a giant ball of yarn, with knitting needles and embroidery-stitches.
I had told that I wanted to start knitting again, as my grandma tought me as a child. She knitted loads of sweaters for all ten of her grandchildren. I have great memories when it comes to grandma, sleepovers, pancakes with raisins, always loads of candy, jumping on the bed, cozy gas heaters... and there was wool around, because grandma was always knitting.
She was around when my sister had her first baby, but was ill already. She realized that she wouldn't be there to see all her grandkids have kids of their own, and started knitting bags full of babyclothes to leave behind for all of us. When I grow up, I want to be like my granny. So, I started knitting again! I want to make a blanket, and I suppose it will take a while, but hopefully it will be done before I be a grandmother!

4 opmerkingen:

 1. wat een heerlijke herinneringen aan je oma, dat zijn van die oma's die iedereen zou wensen toch? Laat het een voorbeeld voor ons zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De herinneringen koesteren meis. Je oma leek me een fantastische vrouw en met het goede voorbeeld zal niks je in de weg staan ook zo'n oma te worden!

  Ik zou willen dat ik zo kon terugkijken op mijn oma. Die van mij was jammer genoeg het tegenovergestelde ;-)

  Ben benieuwd naar de gebreide lappendeken. Vind de kleuren op de foto schitterend! Vrolijk!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn oma was ook zo'n lieverd,altijd omringd door kinderen, kleinkinderen en vrienden. Alleen handwerkte zij niet dat deed mijn andere oma ook een schat maar toch anders. Heerlijk om zulke herinneringen te koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zo'n oma. Ik ben benieuwd naar de deken en of je inderdaad oma zult zijn als hij af komt. Misschien ben je eerder tante dan oma?

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!