woensdag 20 april 2011

Eerlijk delen

Als ik 's ochtends naar het station fiets om te gaan werken, is de werkdag van de Turkse bakker al begonnen. De lucht van vers gebakken brood in de ochtend is fantastisch, maar ook de bakker zelf zorgt voor een goed begin. Hij zwaait of roept; "Goedemorgen, buurvrouw!" soms komt er een opmerking over het weer bij, soms een kort praatje, maar altijd zwaait hij als hij me ziet. En altijd zwaai ik terug. Meneer Snoeshaan en ik krijgen wel eens wat toegestopt, vooral aan het einde van de dag als we geen zin hebben om naar de supermarkt te gaan voor brood en dus bij de buurman langsgaan. Hij heeft dan baklava of broodjes gevuld met spinazie en feta over, en die stopt hij met een knipoog in het tasje. "Eerlijk delen", zegt hij er altijd bij, met een brede grijns.

Vandaag was ik vrij, en aangezien ik toch boodschappen moest doen had ik al gewoon, gezond bruin brood gehaald bij de supermarkt. Op de terugweg kwam ik langs de groentewinkel waar aarbeitjes in de zon stonden te wachten totdat ik ze meenam, naast halve watermeloenen, en ik kon ze natuurlijk niet weerstaan. Toen ik daarna met een volle tas langs de bakker liep, bedacht ik dat aardbeitjes veel lekkerder zijn op Turks brood. De buurman was er niet, ik werd geholpen door een jong meisje, en ook het geliefde brood was er niet, maar gelukkig was er wel een kleiner, compacter wit broodje dat ook prima past bij aardbeitjes. Een geslaagd rondje boodschappen dus.

Thuis maakte ik een lekkere lunch, het brood met cottagecheese, vanillesuiker en diep rode aardbeitjes, een vers sapje met munt (dat moest ik proberen, en dat bleek lekker!) en een kopje thee.


En jongen, het was fijn!
Ik maakte dus nog maar een broodje, en toen zag ik wat de spreuk op mijn theezakje was...


De bakker had het niet geroepen dit keer, maar blijkbaar moest het toch even gezegd worden.
Ik snap dat wel, want er was een aanzienlijk risico dat ik alles op zou eten. Meneer Snoeshaan is normaal gesproken niet zo van de wijsheden, en ook niet zo van de theezakjes, maar hij is vast heel blij met dit zakje!

3 opmerkingen:

 1. Jaaa! Hüttenkäse, dat heb ik lang niet op! Goed idee met aardbeien, ik zeg: dat is suikervrije taart :)
  En sap met munt klinkt goed, dat wil ik ook maken. Wat zit daar nog meer in?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mango en peer, en dat is lekker!
  Ik heb gewoon een sapje bij de appie gehaald, is in de aanbieding, maar je kunt natuurlijk ook je blender volgooien! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er allemaal wel heel erg lekker uit, en het was vast geen toeval, die spreuk op het theezakje.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!